Pelin Özer

pelin-ozer

1972 Bursa doğumlu. Galatasaray Lisesi ve İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden mezun oldu. 2003’e dek basın ve yayın alanında kültür-sanat muhabiri, kitap ve dergi editörü, redaktör olarak çeşitli kuruluşlarda yer aldı. Yazınsal çalışmalarının yanısıra yazar, editör, danışman ve eğitmen olarak çalışmalarını sürdürüyor.

Söyleşi, roman, deneme ve haiku gibi farklı türlerde ürün veren Özer 2004’ten itibaren dönem dönem yurtiçi ve yurtdışında edebiyat ve şiir festivallerine katıldı; atölye çalışmalarında, ortak projelerde yer aldı. Almanca, İngilizce, Fransızca başta olmak üzere şiirleri ve haikuları farklı dillere çevrilerek yayımlandı.

2010’da Boğaziçi Kitap Fuarı kapsamında düzenlenen Haiku ödüllerinde bir haikusuyla Jüri Özel Ödülü’ne değer görüldü. 2011’de yayımlanan 17 Haziran adlı romanıyla 2012 Duygu Asena Roman Ödülü’nü kazandı.

Pelin Özer’in Macar besteci Máté Balogh tarafından bestelenen on iki haikusu (“Karşılıklı Konuşma”) ünlü kontralto Judit Rajk’ın Stolen Time (2020) albümünde yer aldı. Alper Maral’ın Amerikalı gitarist William Anderson’a ithafen yazdığı “Several Lute Songs” (2015) adlı kompozisyon dizisi için bir şiir kaleme aldı. Şiirin performatif olanakları üzerine düşünen ve multidisipliner çalışmalarda yer alan Özer, yoğun yazma mesailerinin yanı sıra şair, müzisyen, dansçı, yönetmen, vb. arkadaşlarıyla gruplar oluşturarak doğaçlama-sinerji alanlarında yazının ve şiirin izini sürüyor.

Özer, 2018’de alan deneyimlerini harmanlayarak oluşturduğu ve ilk örneklerini Gümüşlük Akademisi bahçesinde verdiği “Öğretilemeyen Şeyler” atölyelerinde online ve canlı buluşmalar gerçekleştiriyor.

2021’de Naropa Üniversitesi profesörlerinden Michael Franklin’in Arka Bahçe Psikolojik Danışmanlık ev sahipliğinde online gerçekleştirdiği “Sanat Terapisi” derslerine katılan Özer, 2023 Ekim ayında travma terapisi alanında uzman terapist ve sanat terapisti Sibel Özer ile Flora Aube’nin geliştirdiği “Art of Allowing” (Aradan Çekilme Sanatı) merkezli dört günlük bir resim & yazı kampı gerçekleştirdi. Sanat terapisinde yazı ve haikunun kullanımı üzerine düşünen; çocuklarla ve yetişkinlerle bu bağlamda çalışmalar gerçekleştiren Özer, Büyükada’da ve online kitap ve yazı merkezinde “BaşBaşa” özel dersler vermeyi de sürdürüyor. Bu çalışmalarında sanat terapisi yöntemlerini kendi yazarlık ve editörlük deneyimleriyle harmanlayarak terapötik ve kişiye özel bir alan yaratırken yazının dönüştürücü gücüne inancı her an tazeleniyor.

Kitapları: Latife Tekin Kitabı (Söyleşi-2005/Everest, 2014/İletişim, 2020/Can), Cam Kulübeler (Haiku-2007/Roll Kitapları), 17 Haziran (Roman-2011, 2012/Alef), Uzay Çiçeği-Weltallblume (Seçilmiş Şiirler Almanca-Türkçe, 2014; Çevrenler: Barbara & Hüseyin Yurtdaş, Spielberg Verlag, Almanya), Atlasın Bir Ucunda (Şiir-2015, 2016/Alef), Beyaz Ev (2019/Kırmızı Kedi), Liya Lu (Şiir-2021/Ayrıntı), Sakin (Şiir-2024/Orlando Art)